2014. április 13., vasárnap

Somlói galuska

Somlói galuska


A hétvégén mindenki szerint finom somlói galuskát készítettem. Igaz pár évbe tellett, hogy újra nekiálljak, mert elég macerás, de hát ebből nem lehet kis mennyiséget sütni. Az adag egy 24 x 36 cm-es tepsihez elég.


Íme a kép és a recept!

2014-03-22_15.15.19.jpg


Piskótalapok készítése
3 db piskótalapra lesz szükségünk. 2 db kakaósat és 1 db világosat kell készítenünk. 24 x 36 cm-es téglalap alakú tepsihez való.

Világos piskóta
2 db tojás
4 dkg kristálycukor
5 dkg rizsliszt
A tepsi hátuljára, zsírpapírra szoktam rákenni a lapot és 180 fokon sütöm.

Kakaós piskóta
4 db tojás
8 dkg kristálycukor
8 dkg rizsliszt
2 dkg kakaópor
Ez két kakaós lapnak való tészta. Szintén külön sütjük a tepsik tetején.

Csokoládé öntet
6 dl víz
3 dkg vaníliás főzhető pudingpor
3 dkg kakaópor
20 dkg kristálycukor
A pudingport és a kakaóport kb. 1 dl vízzel kikeverjük. A fennmaradó 5 dl vizet a cukorral felforraljuk. Amikor forr, a kakaóporos keveréket beleöntjük és kézi habverővel addig keverjük, amíg nem kezd el bugyogni.  

Cukor szirup
23 dkg kristálycukor
7.5 dl víz
Ezeket szintén felfőzzük és forrástól számítva kb. 5 percig forraljuk. Amikor kihűlt, rumot adunk hozzá.
Elkészítjük a rumba áztatott mazsolát is. Szintén vizet forralunk, majd ebbe beletesszük. 1-2 perc után leöntjük róla a vizet. Majd cukorszirupot öntünk rá és egy kis rummal megbolondítjuk. A diót se felejtsük el megdarálni, mert ugye az is kell a sütibe :)

Krém
5 dl víz
15 dkg kristálycukor
8 dkg főzhető vaníliás pudingpor
1.7 dl tojásfehérje
A krémport, 1-2 db tojássárgával és 1 dl vízzel kikeverjük. A fennmaradó mennyiséget felforraljuk. Amikor bugyog, akkor a krémporos keveréket beleöntjük és addig keverjük míg besűrűsödik. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Addigra készen kell lennie mire forr a vize a pudingporos krémnek. Egy kevés felvert tojásfehérjét hozzáadunk a sárga krémhez, amit kézi habverővel fellazítunk, majd a többi tojásfehérje habot is hozzáadjuk. Ezután kezdjük betölteni a somlóit.
A tepsi aljára tesszük a kakaóporos lapot, amit meglocsolunk rumos cukor sziruppal. Erre tesszük a krémet, majd rászórjuk a mazsolát, majd megszórjuk darált dióval. 
A második lap következik, a világos színű, amit szintén meglocsolunk rumos cukorsziruppal. Krém, mazsola, darált dió.

Az utolsó lapra már csak egy vékony krém kell, de előtte szintén meg kell locsolni cukorsziruppal. Végül kakaóport szitálunk rá. Amikor kihűlt a süteményünk, hűtőbe tesszük fogyasztásig és tálalásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése